BlogCatalog Casa si gradina.: Plantele surori,fara pretentii si pline de flori.

duminică, 11 iulie 2010

Plantele surori,fara pretentii si pline de flori.

In aceste randuri va voi scrie despre plante-surori ( au multe in comun):achimenes,saintpaulia,kohleria si gloxinia(despre ea revin cu noi informatii).Toate fac parte din acelasi grup Gesneriaceae si sunt originare din America Centrala si de Sud cu exceptia saintpaulia care este originara din Africa- de unde si denumirea de violeta africana.

Achimenes longiflora: Se inmulteste prin rizomi plantati  la 2cm adancime .Cand rizomii raman in ghivece peste iarna ,in primavara va creste o tufa mai deasa deoarece fiecare rizom produce 3-6 rizomi mai mici in timpul verii.Planta se mai poate inmulti si prin butasi de tulpini care nu au inflorit ,la inceputul lunii mai, plantati direct in ghiveci.Se mai numeste si ‘’paraschivuta’’ deoarece intra in repaus de Sf.Paraschiva,la sfarsitul lui octombrie.          

kohleria eriantha

Kohleria eriantha (clopotel australian): Nu trebuie confundata cu episcia si smithiantha.Se inmulteste la fel ca achimenes,dar poate inflori tot anul.Este bine pusa in valoare in ghivece suspendate.Iarna se reduc udarile.

Saintpaulia-Ionantha-244-Ch

Saintpaulia (violete africane sau de Parma) Este mama pentru toti hibrizii din comert.A fost adusa in Europa de baronul Walter von Saint Paul ( de unde si numele plantei),din Africa tropicala de Est  in 1892,unde baronul era guvernator( actuala Tanzanie).Planta s-a raspandit apoi in toata lumea. Se inmulteste prin butasi de frunza.Petiolul trebuie plantat la 2,5-4cm in pamant,asigurandui timp de 1 luna penumbra si umiditate in sol.Butasul poate fi tinut si intr.un pahar cu apa,caz in care radacinile se formeaza mai repede.

Saintpaulia-Ionantha-15

Se planteaza apoi in ghivece si iarna se uda mai putin.

Rugati pe oricine sa numeasca trei plante de casa, iar sansele ca aceste violete sa apara printre ele sunt mari. Violetele africane, impropriu denumite si violete de Parma, par ca exista dintotdeauna, iar intre timp s-au produs nenumarati hibrizi, varietati cu flori batute, dantelate, crete si bicolore in nunate de roz, albastru si alb sau combinatii intre acestea. Exista si varietati cu frunze pesrite.

Lumina: pentru ca sa fie tot timpul in floare are nevoie de lumina buna, dar evitati lumina directa a soarelui.

Temperatura incaperii: temperaturile cuprinse intre 17 si 23 de grade Celsius, sunt cele mai bune. Curentul rece si temperatura fluctuanta impiedica inflorirea.

Udare: pentru a o uda, bagati planta intr-un vas cu apa, apoi scoateti-o si lasati-o sa se scurga. Daca pamantul este prea umed, radacinile sunt in pericol de a putrezi, deci lasati sa se usuce usor inainte de a uda planta din nou. Cu cat temperatura este mai scazuta, cu atat pamantul trebuie sa fie mai uscat.

Ingrijire: exista permanent riscul ca planta sa putrezeasca in interior. Nu stropiti coroana cu apa si indepartati florile uscate, ca si frunzele ofilite, avand grija sa nu ramana niciun fragment care ar putea putrezi.  gc_gloxinia_speciosa

Sinningia speciosa (gloxinia) :Despre aceasta am mai scris intr-un articol precedent,iar acum revin asupra acestei specii spectaculoase.Este specia din care s-au obtinut hibrizii din comert,intalniti ca Sinningia hybrida( gloxinia hybrida).

Sinningia speciosa, gesneriaceea tropicala, provine din padurile tropicale braziliene.

     Flori bogate, in forma de clopotel, sunt matasoase, la fel ca frunzele mari; planta infloreste din martie pana in august. Formele noi, puternic colorate, se bucura de o apreciere crescanda.

    Ingrijire: gloxinia are nevoie de lumina, caldura constanta si umiditate ridicata a aerului, se dezvolta bine in sera.Se va feri de curent si de bataia directa a soarelui. Se uda regulat sub frunze, cu apa temperata, moale; nu se stropeste; se fertilizeaza saptamanal sau mai des, mai slab. La sfarsitul verii se uda mai putin.Vara se lasa sa se usuce bulbul si se depoziteaza in pamant vechi la 15 grade Celsius, primavara se transplanteaza. 

   gloxinia-composite-090104-2 Soiuri: exista numerosi hibrizi incepand de la alb, rosu pana la albastru, de asemenea flori multicolore, simple si duble. Culoarea originara a plantei a fost purpuriu-violet; " Apus de soare" cu flori de un rosu inchis.

Un comentariu:

 

Okazii pentru tine!

Autati un copil cu ADHD!

Ajutati un copil cu ADHD sa mearga la scoala.Da-ti clic pe





si puteti schimba viata unui copil cu nevoi speciale.
 
Blogger Templates