BlogCatalog Casa si gradina.: E din ce in ce mai cald?Regele florilor trebuie ingrijit!

duminică, 13 iunie 2010

E din ce in ce mai cald?Regele florilor trebuie ingrijit!

Va scriu azi cu drag despre trandafir,regele florilor,care innobileaza orice gradina cu prezenta lui . Trandafirul , supranumit  de catre Homer ‘’aurora diminetii’’ , face parte din familia Rosacee , genul Rosa . Numele de trandafir  vine din limba greaca , unde termenul inseamna floare cu 30 de petale . Soiurile nobile (cultivate ) isi au originea  in speciile salbatice  din Europa , Asia , America : macesul rosu si alb , trandafirul de camp , de dulceata , mirositor , de Damasc , astazi cunoscandu-se sute de soiuri obtinute prin altoire , hibridari  sau incrucisare intre soiuri .  

flori-trandafiri
1 - Dezgropatul si descoperitul  trandafirilor: Rose
Este prima lucrare care se executa primavara , imediat  ce timpul incepe sa se incalzeasca  ( sfarsitul lunii  martie si toata luna aprilie) , numarul de  flori din anul respectiv depinzand de timpul cand se fac  cele doua lucrari . Mugurii apar primavara devreme si , in cazul  in care dezgroparea si dezvelirea  nu se fac la timp , acestia cesc plapanzi si alungiti sau  putrezi din cauza umezelii din sol . 

gradina-trandafiri-albi
2 - Taierea trandafirilor : Rose
Are ca scop obtinerea unui numar  de flori mari si parfumate , o inflorire bogata si echilibrata de la an la an , formarea  unor lastari  anuali  pentru inflorirea din anul urmator , dezvoltarea  radacinilor si cresterea longevitatii . De aceea e facuta in fiecare an . In general , taierea se face in perioada de repaos vegetativ , intervalul optim fiind intre a ll-a jumatate a lunii martie si-nceputul lunii aprilie . E bine sa evitati  taierea trandafirilor  toamna , fiindca asfel creste pericolul  ca ei sa-nghete . Daca e absolut  necesar , limitati-va la mici interventii , doar cat sa puteti proteja tufele de ger cu diverse materiale . 

ravel Tehnica taierii nu este aceeasi la toate soiurile de trandafiri . Oricare ar fi  tipul  trandafirilor , trebuie mai intai sa faceti o taiere de aerisire ( rarire , curatare) , apoi taieri de echilibrare si taieri  de reintinerire.
a- Tehnica scurta : Rose
Consta in scurtarea  tuturor ramurilor la 2-4 ochi ( muguri) de la baza si se face la soiurile cu crestere pitica si mijlocie .
b – Taierea mijlocie : Rose
Se aplica la trandafirii  cu crestere riguroasa  , puternica , fiind recomandata  pentru soiurile cu tufe scunde . Se lasa 5-6 ochi de la baza  ramurii , obtinandu-se lastari   de la baza tufei si o inflorire abundenta .
c – Taierea lunga : Rose
Se face la soiurile semiurcatoare , unde se taie numai varfurile ramurilor sau se reduc la 10-12 ochi de la baza . ATENTIE! La taieri tineti intotdeauna cont de pozitia ramurilor . Parc_Plevnei_Trandafiri
3 – Udatul si stropitul : Rose
Cantitatea de apa de care au nevoie trandafirii este mica , de aceea trebuie udati mai rar ( dupa plantare udati des) . Vara , o data pe saptamana , turnati cca 3 litri de apa  la fiecare tufa . Trandafirii prefera o cantitate mare de apa administrata odata , nu le plac udarile dese cu putina apa . Stropirea frunzelor se face seara , pentru a umezi aerul si a spala frunzele de praf .

roses

4 – Mulcirea : Rose
Se face dupa udare , prin adaosul unui strat de mranita ( gunoi bine putrezit) , de cca 5cm . Aceasta lucrare are ca scop acoperirea solului si mentinerea umezelii .
5 – Aplicarea ingrasamintelor : Rose
O faceti in functie de fertilitatea solului si conditiile de udare . In general , din 3 in 3 ani , se aplica 50-80t  gunoi  de grajd si , anual – 120-140kg azot  , 120-120kg  fosfor  si 140-160kg potasiu la hectar . Doze de 20-30g ingrasaminte chimice complexe , ( cu N ,P , K) , aplicate lunar pe mp , sunt mai eficiente decat procedeul clasic de fertilizare . trandafir_rosu
6 – Prasitul si plivitul buruienilor : Rose
Se recomanda dupa fiecare ploaie mare sau irigare , pentru mentinerea umezelii in sol .
7 – Boli si daunatori : Good luck
a – Fainarea  este cea mai frecventa boala a trandafirului . Ea ataca toate partile de deasupra solului , acoperindu-le cu o pasla alb-cenusie ce devine pulverulenta . Se trateaza cu substante pe baza de sulf ( din 2 in 2 saptamani ) sau prin taierea lastarilor uscati si arderea lor impreuna cu frunzele uscate cazute . Pentru combaterea fainarii  au dat rezultate bune Nimrod 0,1% , Rubigan 0,05% , Shavit 0,05% , Karathane  0,1% , Saprol 0,1% , Tilt 0,015% .                                                                          b – Patarea neagra  a frunzelor se manifesta prin pete negre de 3-10m diametru , frunzele se ingalbenesc si se trateaza la fel ca fainarea . In cazul in care acestei boli sunt bune tratamente foliare cu : Dithane M45 , Brav 500 , Rubigan 0,05% , Benlate (Frunzadol) 0,1% , Bavistin (Derosol) 0,05% – 0,1% ,. In solutii se adauga 0,2% aracet .  c – Mana apare sub forma unor pete galbui  (la inceput) , apoi brune , fiind favorizate de udarile necorespunzatoare .Pentru a preveni boala , e bine sa faceti primavara , inainte de inflorire , tratamentele necesare cu zeama bordeleza 1,5% sau cu alte fungicide pe baza de sulf sau cupru . Se fac stropiri cu Dithane M45 , Brav 500 0,2% , Ridomil Gold M 20,25% ,Ripost M 0,25%. 

trandafiri 2

d – Daunatori frecventi sunt : paianjenul rosu , paduchele verde , roz , galben , musculita alba , viermi de radacina , care se pot combate cu insecticid special ( Ecatox , Topsin , Dithane , Lindan , Ridomil ) .Pentru cultura trandafirilor este necesar sa alegeti locuri insorite , aerate , soluri permeabile  si sa respectati distantele de plantare in functie de vigoarea tufelor .  

flori-trandafiri  Ingrijiti cu drag  si pricepere trandafirii – aceste flori minunate - care ne fac viata mai frumoasa  inconjurandu-ne cu frumusetea  si parfumul lor inconfundabil .

Technorati Tag: ,,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 

Okazii pentru tine!

Autati un copil cu ADHD!

Ajutati un copil cu ADHD sa mearga la scoala.Da-ti clic pe

si puteti schimba viata unui copil cu nevoi speciale.
 
Blogger Templates